Kulki z białej tapioki to klasyczny składnik bubble tea, który zapewnia idealną konsystencję i delikatny, lekko żelowy środek. Po ugotowaniu stają się miękkie i sprężyste, doskonale komponując się z herbatą mleczną i owocowymi napojami.
Tapioka biała do Bubble Tea
Białe perły tapioki to najpopularniejszy dodatek do napojów typu BUBBLE TEA, a także wszelkich deserów z azjatyckim twistem.
Perły tapioki nie mają smaku, jednak doskonale absorbują aromaty i smaki ze składników, z którymi je połączymy.
Składniki:
Skrobia z tapioki, woda, substancja konserwująca: sorbinian potasu, substancja konserwująca: guma ksantanowa, sól emulgująca: polifosforan sodu, stabilizator: karboksylmetylo celuloza, aromat.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- - Wartość energetyczna 240 kcal
- - Tłuszcz 0 g
- - w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0 g
- - Węglowodany 58 g
- - w tym cukry 0 g
- - Białko 0 g
- - Sól 0 g
- - Błonnik 0 g
Sposób przyrządzania:
- W garnku gotujemy ok 1,5 L wody.
- Do gotującej się wody wrzucamy tapiokę.
- Gotujemy mieszając na bardzo dużym ogniu przez ok. 2-3 minuty do stworzenia się klejącej osłonki na tapioce.
- Zmniejszamy moc i gotujemy ok 40-45 minut tapiokę na małym ogniu ( do całkowitej miękkości), od czasu do czasu mieszając.
- Po upływie 40-45 minut zdejmujemy tapiokę z ognia, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na ok. 20 minut.
- Po tym czasie przecedzamy i hartujemy/przelewamy tapiokę dużą ilością wody.
- Ugotowaną tapiokę przekładamy do głębokiego naczynia, zalewamy wodą do całkowitego przykrycia kulek i dodajemy cukier do smaku.
- Tak przegotowaną tapiokę najlepiej spożyć w ciągu 24h.